År 1900 tog nykterhetsvänner initiativ till byggandet av Blackis, som främst skulle vara till för de många nykterhetsföreningar som fanns i området. Gruvbolaget LKAB behövde nyktra och skötsamma arbetare till det tunga och farliga malmlastningsarbetet. LKAB stod för mark, virke och pengar till huset. Även föreningar och privatpersoner bidrog. Arbetarna byggde huset själva och våren 1902 stod det färdigt.
Blackis har varit och är ett nav för möten, kultur, utställningar, dans, fest och barnaktiviteter mm, där även Svartöstadens historia och framtid presenteras och diskuteras och med utställningar som berättar om Svartöstaden och t.ex. NJA/SSAB. Många föreningar använder Blackis, som Hembygdsföreningen, Intresseföreningen och Teatersällskapet i Svartöstaden och även skolan.
Blackis har upprustats under 2024 och Svartöstadens Hembygdsförening föreslår nu att ett kulturarvs- och industrimuseum ska etableras i och kring Blackis. I samverkan med Svartöstadens Intresseförening, förskolan och skolan i Svartöstaden, LKAB, SSAB och Vattenfall samt Luleå kommun, Region Norrbotten, Norrbottens länsmuseum och Luleå Tekniska Universitet (LTU) m.fl.
Och då ett museum med både historisk och framtidsrelevans för besökare från hela världen. (Allt material ska vara på både svenska och engelska).
Med Blackis som ”nav” i ett permanent öppet museum kring den det nationella riksintresset Svartöstaden , ett unikt kulturarv som växt fram genom Svartöstadens roll i Sveriges, Norrbottens och Luleås industrihistoria och nu framtid, som fossilfritt stål.
Blackis ska ha utvalda ytor/rum för utställningar kring kåkstaden Svartöstaden igår, idag och i framtiden samt om LKAB, SSAB, Vattenfall och det gemensamma Hybritprojektet för fossilfritt stål, fossilfri järnsvamp och fossilfri el.
Samt tex:
Ett interaktivt ”rum” med fokus på barn som ska vara både en lek, kreativ och ”lärplattform” för besökande barn och Svartöstadens förskola och skola, samt ”rum” för tillfälliga utställningar som tex. konst/foto/videoutställningar av konstnärer och barn i Svartöstaden, samt från konstnärer och barn i andra gruv- och stålorter (i världen) som barnen även kan kommunicera med via sociala media.
En permanent, vädertålig och alltid öppen året runt utställning utanför Blackis - på gården och i ”skogen” - med bilder och texter om Svartöstaden, NJA/SSAB, LKAB, Vattenfall och Hybritprojektet.
Ett virtuellt museum på nätet, med även VR promenader i Svartöstaden samt hos LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybritanläggningen och det nya stålverket i Svartöstaden. Men även guidade och egna rundvandringar i Svartöstaden och platser med QR koder, informationsskyltar, text och bilder. Samt konstverk på utvalda platser av - i första hand – konstnärer och barn i Svartöstaden.
En mindre utställning som kan turnera på många museer och utställningar, med Svartöstaden som exempel och viktig del av ett svenskt kulturarv och svensk industrihistoria och framtid, som nu bidrar till att motverka den globala klimatförändringen.
Tillgång till lokalerna för Svartöstadens föreningar, förskolan och skolan för egna aktiviteter samt uthyrning för möten, fester och dans mm. Även LKAB, SSAB och Vattenfall ska kunna använda lokalerna för offentliga presentationer och konferenser kring tex. HYBRIT projektets utveckling och då även med internationella deltagare. Alla ska även ha tillgång till nuvarande kök och rum för ”fika”, och catering vid större ”tillställningar” i A-salen.