Från att vara ett stadsdel som skulle rivas - se under rubriken Igår till vänster- pga den tunga industrin i stadsdelen är Svartöstaden idag ett riksintresse som kultur- och industrimiljö och måste bevaras. Men även utvecklas med nya hus, bostads- och hyresrätter, trygghetsboende etc och ökad inflytning av barnfamiljer och då fler barn till både förskolan och skolan. Samt med föreningar som verkar för Svartöstadens utveckling även som besöksmål. Se tex under rubriken” Om Blackis” till vänster.
Svartöstadens attraktionskraft som bostadsmiljö ökar. HSB (med flera fastigheter i Svartöstaden) skriver t.ex: ”Välkommen till Svartöstaden, Den lilla byn, närmast Luleå centrum.
Svartöstaden ligger vid inloppet till Luleå, med flera sandstränder för sol och bad. Här finns en stark gemenskap, ett stort engagemang bland svartöstadsborna för sin stadsdel, och ett levande föreningsliv.
Vårt bostadsområde Svartöstaden är ursprungligen en gammal kåkstad med arbetarbostäder. Den byggdes till stora delar av arbetarna själva runt förra sekelskiftet. När den nuvarande stadsplanen drevs fram av engagerade ”svartöstassare” 1986, så blev också området klassat som ett riksintresse".
Svartöstadens skola: ”Den första skolan revs 1901 när en ny skola byggdes av municipalsamhället. Den hade fyra skolsalar samt lärarbostäder. Samhället nådde sin högsta befolkningssiffra någonsin år 1902, när antalet invånare var 2.400” och då många barn som behövde en skola”. ”Skolbyggnaden från 1901 har använts till skola sedan dess. Skolan byggdes ut 1939 med gymnastiksal och slöjdsal. Den gavs nu också en mer påkostad arkitektonisk utformning, genom en nyklassicistisk träpanel”. Skolan stängdes av kommunen 2016, men öppnades igen 2021 av friskolan Nya Läroverket. Svartöstadens Intresseföreningen och Svartöstadens friskola ekonomiska förening hade en avgörande roll för att för att etablera skolan igen. Idag har skolan ett mycket bra rykte och förutom barn från Svartöstaden även barn från hela Luleå.
Svartöstadens förskola öppnade 1987, efter en mycket snabb beslutprocess i Luleå kommun, som uppvaktades av Intresseföreningen när många barnfamiljer hade flyttat in i Svartöstaden och barnen behövde en förskola. Skolan är nyligen totalrenoverarad och har en ny uteplats som personalen designat.
Även förskolan har ett mycket bra rykte och förutom barn från Svartöstaden trivs barn från hela Luleå där. Svartöstadens förskola - Luleå kommun
Svartöstadens Hembygdsförening är en förening för både tidigare och nuvarande Svartöstadsbor samt alla som är intresserade av Svartöstadens historia, utveckling och aktiviteter. Mer information under rubriken "Om föreningen" i vänstra spalten.
Svartöstadens Intresseföreningen har betytt och betyder mycket för boende i Svartöstaden och för att synliggöra stadsdelen i Luleå genom tex. den årliga Svartöstan dagen (med tex, loppmarknad, fika, ponnyridning och underhållning) som lockar en stor publik från hela Luleå. Samt har ordnat fester och många aktiviteter, som Spökpromenaden i skogen vid Blackis, barngymnastik/idrott i SSAB:s sporthall, Lilla Vasaloppet, Valborgsfirandet i Sjöbacken, gårdsloppis, odlingslotter på tomma tomter mm.
Det finns även andra föreningar i Svartöstaden, som Svartöstadens Teatersällskap. Man har hittills satt upp två produktioner med förankring i Svartöstaden och den första (Juntan) spelade för utsålda hus på Blackis och den andra (Järnverket) för utsålda hus på Kulturens hus (Blackis var då stängt). Man planerar nu en tredje produktion utifrån Svartöstadens rika historia, som handlar om dåvarande mataffären ENIG i Svartöstaden – ”en affär för alla, en musikteater med proggen som inspiration”.
I Svartöstaden finns även en småbåtshamn som drivs av Svartöstadens båt och hamnförening. Av de 130 hamnplatserna är ca 80 platser 2,5 m breda eller smalare och ca 50 platser är mellan 2,5-3 m breda. Djupet i hamnen varierar mellan 1,8-2,5 m. Hamnen består av två fasta pirar där det finns tillgång till el och två flytbryggor som saknar el. Svartöstadens Båt och Hamnförening
Det finns flera företag i Svartöstadens, störst är SSAB som har ca 1 100 medarbetare ”som tillsammans bidrar till en starkare, lättare mer hållbar värld genom att producera höghållfast stål som vidareförädlas i nästa steg i kedjan i valsverket i Borlänge”. Masugnen och koksverket innebär att kol och koks bidrar till höga utsläpp av koldioxid och måste därför stängas och SSAB bygger nu ett fossilfritt stålverk som kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 7% och därmed ett stort bidrag till Sveriges, EU:s och FN:s fossilfria klimatmål. Mer information under rubriken Framtid till vänster.
SSAB, LKAB och Vattenfall samverkar nu i en – i hela världen - uppmärksammad förändring, för att producera fossilfri järnsvamp, fosillfritt stål och fossilfri el och driver idag den gemensamma pilotanläggning HYBRIT i Svartöstaden. Mer information under rubriken Framtid till vänster.
Metallforskningsinstitutet Swerim (tidigare Mefos) i Svartöstaden ”bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri”.
I Svartöstaden finns även flera mindre företag inom tex. musik, konst och litteratur samt bygg- och miljöteknik mm.